UIT DE
PRAKTIJK
UIT DE
PRAKTIJK
VOETKLACHTEN en de OVERGANG zit daar een RELATIE? Jazeker!
“Ik heb zulke zere voeten volgens mij zit ik in de overgang. Ik ben bij de dokter geweest, ben doorgestuurd voor een foto maar ze kunnen niet vinden”: zomaar een tekst uit een telefoongesprek bij ons in de praktijk…..
Die overgang doet veel meer met een vrouw dan we denken! Naast de typische overgangsklachten zijn pijnlijke spieren en gewrichten in de benen en voeten een veel voorkomende klacht!
Tijdens de overgang vinden er hormonale veranderingen plaats die gerelateerd zijn aan een veranderende ovariële functie. Dit complexe en deels nog onduidelijke proces brengt een variatie van symptomen en klachten met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opvliegers, die met name in het eerste jaar meer voorkomen. (1) Ook gewrichtsklachten worden vaak genoemd. Bekend is dat tijdens de overgang de botdichtheid afneemt. Tevens lijkt er vaker osteoartritis (gewrichtsontsteking) voor te komen bij deze groep vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop bij vrouwen de overgang start is 50-51 jaar. Vijf jaar na de start van de menopauze zijn de meeste vrouwen klachtenvrij.
Voetklachten zouden kunnen ontstaan als gevolg van micro-fracturen bij osteoporose. Van osteoporose is bekend dat het de kans op breuken vergroot. Osteoporotische breuken worden gezien als een van de meest voorkomende oorzaken van invaliditeit. (2) Voetklachten als gevolg van osteoporose kunnen door middel van ZOOLTJES, LOOPMAATJES) met een goede ondersteuning worden behandeld. Dit heeft een positief effect op balans, pijn en invaliditeit. (3)
Osteoartritis kan in ieder gewricht van de voet voorkomen. Het is een chronische aandoening waarbij episodische pijn en zwelling aan de voetgewrichten voorkomt. Op langere termijn kan het ook deformiteit van de voeten veroorzaken. De meest bekende deformiteit is scheefstand van de grote teen, ook wel hallux valgus genoemd. Het gewricht wordt stijver en de bewegingsuitslag neemt af. Vaak ontstaat er een knobbel aan de binnenzijde van het gewricht als gevolg van nieuwe botaangroei. (4) Deze verstijving en gewrichtsverandering gaan vaak gepaard met pijnklachten. (5)
Correctie door middel van voetondersteuning (onze ZOOLTJES, LOOPMAATJES) heeft een POSITIEVE invloed op de ervaren pijnklachten. (6)
Hoe komt dat en wat kunnen we er aandoen?
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/186936-pijnlijke-spieren-en-gewrichten-tijdens-de-overgang.html
NHG standaard De Overgang
Epidemiology and outcomes of osteoporotic fractures.
Cummings SR, Melton LJ. Lancet. 2002 May 18; 359(9319):1761-7.
The effect of foot orthoses on balance, foot pain and disability in elderly women with osteoporosis: a randomized clinical trial.
de Morais Barbosa C, Barros Bértolo M, Marques Neto JF, Bellini Coimbra I, Davitt M, de Paiva Magalhães E.
Rheumatology (Oxford). 2013 Mar; 52(3):515-22. Epub 2012 Nov 28.
Prevalence of hallux valgus in the general population: a systematic review and meta-analysis. Nix, S., Smith, M., and Vicenzino, B. J Foot Ankle Res. 2010; 3: 21
Impact of hallux valgus severity on general and foot-specific health-related quality of life. Menz, H.B., Roddy, E., Thomas, E., and Croft, P.R. Arthritis Care Res (Hoboken). 2011; 63: 396–404
Effectiveness of custom-made foot orthoses for treating forefoot pain: a systematic review. Arias-Martín I, Reina-Bueno M, Munuera-Martínez PV. Int Orthop. 2018 Aug; 42(8):1865-1875. Epub 2018 Feb 8.